zaterdag 14 januari 2012

APOKALYPS



Apokalyps, een glossy over de Dag des Oordeels.

De apocalyps in een glossy verschijningsvorm. Het is niet de meest voor de hand liggende combinatie. Toch wordt hij vandaag gepresenteerd, en ligt-ie vanaf dit weekeinde in de boekhandel: Apokalyps van schilder, glaskunstenaar en fotograaf Marc Mulders. Niet wekelijks of maandelijks, maar in een eenmalige uitgave, als volgende aflevering in de zogenoemde 'glossylijn', na nummers over Calvijn, Arminius en Antoine.
Uitgangspunt voor het tijdschriftachtige boekwerk is inderdaad het visioen dat de apostel Johannes beschreef rond het jaar 90 op het Griekse eiland Patmos. Het was een openbaring die hij van Christus kreeg om zeven geloofgemeenschappen te schrijven die gebukt gingen onder het Romeinse juk.
Erg opbeurend is de tekst niet. Vol hel en verdoemenis, kommer en kwel. Maar, vergelijkbaar met een Hollywoodscenario gloort uiteindelijk het licht en het optimisme - het 'hemels Jeruzalem'.Mulders heeft de Openbaringstekst integraal van de Willibrordvertaling uit 1978 overgenomen en over de 40 pagina's tellende glossy uitgesmeerd. In witte letters gedrukt op de donkere, sfeervolle natuurfoto's en collages van Mulders zelf. En daar komt dus het meer artistieke aspect van de glossy om de hoek kijken. Hoe je dat zou moeten omschrijven? Lastig, maar toch: als uiterst gedetailleerde, fotografische visioenen tegen een pikzwarte achtergrond. Uit alles blijkt Mulders' liefde voor de natuur en de bijbel. Met kleurige close-upopnamen van bloemblaadjes, vlinders en slakken, gecombineerd met uitgeknipte afbeeldingen van Christus en Maria. Ondanks de (soms) zwartgallige tekst doet het geheel zweverig aan. Relikitsch van het mierzoete type.
Maar goed, het idee blijft overeind: een glanzend tijdschrift over een zwaar religieus onderwerp. Wie komt daar nu op? In deze tijd? Júist in deze tijd, zal Mulders bedoelen. De rooms-katholieke schilder uit Tilburg, die zich inmiddels bij diezelfde kerk heeft uitgeschreven, en sinds drie jaar op een boerderij in de buurt van Oirschot woont - hij heeft zijn religieuze roots en inzichten zeker niet afgezworen. Mulders toont zich nog immer strijdbaar, optimistisch en diep gelovig. Ook in deze hedonistische tijd. Tussen de brute aanslagen in Noorwegen, orkanen en de eurocrisis is het juist nodig de apocalyptische tekst weer te lezen, vindt hij.
Reden waarom op de schappen, tussen de flinterdunne interviews met eendagssterretjes, iets sterkers moet liggen. Iets spiritueels. En omdat, zoals Mulders in zijn 'vooraf' schrijft, de mens op de Dag des Oordeels zal worden gewogen. Zoals Johannes heeft voorspeld. En wie zal dan niet willen zeggen: ik heb in ieder geval de apocalyps volgens Mulders gelezen.
Marc Mulders, Apokalyps. Uitgeverij Meinema, 2012. 40 pag. 6,95 euro.