vrijdag 2 december 2011

BEURS VAN KLEINE UITGEVERS

Op de 34e Beurs van Kleine Uitgevers, zondag 4 december 2011 in Paradiso in Amsterdam, presenteren 110 kleine uitgevers uit het Nederlandse taalgebied hun nieuwe en oude uitgaven op het gebied van literatuur, non-fictie en beeldende kunst.
Vanaf 13.00 uur zijn circa 2500 titels te koop die zelden of nooit in boekhandels te vinden zijn. Met in de kelderfoyer vanaf 15.00 uur een literair programma over de toekomst van het boek. Guus Bauer in gesprek met Nelleke Noordervliet, Gerbrand Bakker, Marieke Groen en Richard de Nooy. 
www.paradiso.nl  

zondag 20 november 2011

AFFICHEKUNST

Het vergeten ambacht van zetter, gieter, lithograaf.
Grafisch Geluk, een boek en een gelijknamige expositie, is een ode aan een befaamde Hilversumse drukkerij, die grafisch ontwerpers tot hun beste werk inspireerde.
Tentoonstelling tot 5 februari 2012

dinsdag 25 oktober 2011

Boekkunstbeurs 2011

Op zaterdag 5 en zondag 6 november a.s.  gaat de Boekkunstbeurs weer van start.
Openingstijden zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
Zoals gewoonlijk vind dit evenement plaats in de Pieterskerk in Leiden.
zie ook www.drukwerkindemarge.nl  

zondag 23 oktober 2011

Over de levensgenieter die haar angst voor de dood wil verdrijven.

Al sinds 1996 maakt Barbara Stok autobiografische strips. Zij is daarmee een van de eersten in een golf vrouwelijke stripmakers die met persoonlijke verhalen hun plekje in de Nederlandse stripwereld hebben verdiend. Stok won zelfs als eerste vrouw de Stripschapprijs in 2009.

Barbara is bang voor de dood. De angst voor het onvermijdelijke, eindeloze niets bekruipt haar soms als ze 's avonds in bed ligt. Op een dag heeft ze daar helemaal genoeg van.
Ze wil nu eindelijk eens van die doodsangst af. Als je religieus bent, is er de geruststelling van een hiernamaals. Maar welke geruststelling is er voor de atheïst? Barbara Stok doet met kleurrijke tekeningen en heldere tekst verslag van haar zoektocht. Beïnvloed door grote denkers uit oost en west,en van vroeger en nu, laat zij haar gedachten de vrije loop. Een hiernamaals is net als antirimpelcrème, stelt ze vast. En is de wens om voort te leven eigenlijk niet wat narcistisch? Al filosoferend over de dood vindt ze de zin van haar leven. 'Ik ben een klein maar waardevol onderdeel van het geheel.'
Momenteel werkt Barbara Stok aan een stripboek over Vincent van Gogh, in opdracht van het van Gogh Museum. Zie ook: http://www.barbaraal.nl/

zaterdag 22 oktober 2011

Nieuwe serie Grote kunst voor kleine mensen


Betoverend en een beetje eng...
Verstoppertje spelen onder een burka,
gekleurde propjes die door de lucht
vliegen,een Perzisch tapijt dat verf afgeeft,een droomboom met meloenen en teddyberen...
Boek met DVD met 12 korte films, verkrijgbaar bij:



zondag 2 oktober 2011

Kinderboekenweek 5 t/m 15 oktober 2011

BoekieBoekie is het allerleukste tijdschrift over kunst en literatuur voor
kinderen op de hele wereld en wordt al 19 jaar lang uitgegeven door
Stichting Autoped in Rotterdam.
Het tijdschrift verschijnt vier keer per jaar.
Elk nummer is een verrassing en staat boordevol gedichten, verhalen en strips. Voor kinderen die het maken van kunst in de vingers willen krijgen zijn er teken- en knutseltips.
En in elk nummer staat werk van kinderen.

Nu te koop:   Kinderboekenweeknummer “Heldhaftig”
Geïnspireerd op de voorstelling De vloek van Woestewolf van het Filiaal en het gelijknamige boek van Paul Biegel, uitgegeven door Lemniscaat.


Met als extra voor de kinderboekenweek de ZigZagBoekieBoekie: De angst van een held. Gemaakt door Loes Riphagen en Myrte Leffring.





dinsdag 6 september 2011

Het draadje

Els ter Horst maakt boeken op maat, Unica en kleine oplagen die uitgegeven worden door Uitgeverij SNOOD.

Dit prachtige boekje van haar, ’t draadje,  kwam ik tegen in Museum Meermanno en ik was meteen verkocht!
Op de linkerpagina staat een tekening die, d.m.v. een draadje, verbonden is met de tekening naar de rechterpagina, zie ook:



Het Muizenhuis / Het mooiste kinderboek van 2011

Karina Schaapman werkte ruim 3 jaar aan een enorm muizenhuis, opgebouwd uit fruitdozen en met grotendeels zelfgemaakte en gevonden attributen en stofjes. Het inspireerde haar tot het schrijven van verhalen over een muizenfamilie die nu uitkomen in het eerste deel Het Muizenhuis; Sam & Julia
Sam en Julia wonen in het Muizenhuis, een wereld op zich. Julia woont zeshoog middenachter. Ze woont daar met haar moeder in heel heel klein kamertje. Ze slapen samen in een bed. Julia is SUPER nieuwsgierig en REUZE eigenwijs. Ze houdt niet van saai en zodra ze zich verveelt gaat ze  naar buiten. Op avontuur. Met haar vriend Sam. Sam woont middenvoor in het Muizenhuis. Hij woont daar met zijn vader, moeder, broertjes en zusjes. Hij heeft twee opa's, twee oma's, een paar tantes en een oom. Sam is SUPER verlegen en REUZE braaf. Als hij met Julia is, doet hij dingen die hij anders nooit zou durven. Wat Sam teveel heeft, heeft Julia te weinig en andersom. Ze zijn de allerbeste vrienden en delen alles samen. 
Het Muizenhuis wordt verhuisd en gaat feestelijk onthuld worden door Aaf Brandt Corstius op
 16 december, 16.00 uur, op de nieuwe locatie: de jeugdetage van de Centrale Bibliotheek te Amsterdam.  

vrijdag 26 augustus 2011

SCHRAP ME Stiftgedichten

Dimitri Antonissen is een schrijver die enkel schrapt. Geen woord in deze bundel is van hemzelf. Overdag is hij, als chef nieuws bij Het Laatste Nieuws, bezig de krant te vullen. 's Avonds pakt hij echter zijn zwarte stift om de poëzie uit de artikelen te redden.
Schrap me,  is het resultaat van anderhalf jaar wegstrepen van overtollige woorden. Wat overblijft zijn charmante, grappige en bijtijds ontroerende gedichten.

Zieteratuur: Concrete en visuele poëzie




Wat zie ik? Een gedicht?!

In het zeer interessante Zieteratuur staan 150 gedichten waarin het lezen overgaat in kijken, en waarin beelden en woorden samenvloeien

 "Concrete poëzie bestaat uitsluitend uit letters, terwijl visuele poëzie letters en/of andere elementen bevat", definieert Ten Haaf in zijn inleiding. Vervolgens zet hij uiteen dat de stand der techniek van groot belang is bij de ontwikkeling van beide vormen. Concrete poëzie was al mogelijk met een handpers. Visuele poëzie heeft juist na de Tweede Wereldoorlog, na de doorbraak van fotografie en het stencilapparaat, een vlucht genomen.


ISBN 97890 5452 212 6 / NUR 306 Uitgeverij Passage 


woensdag 17 augustus 2011

LOOKBOOK


In what’s probably one of the most unique and compelling ad campaigns I’ve seen this year, Christian Louboutin collaborates with iconic photographer Peter Lippmann to tweek fine art masterpieces by incorporating his signature red soled designs. The painting’s timeless women are mean to “embody the spirit of the Christian Louboutin woman” and “each portrait acts as a setting for key creations from the upcoming collection twinned with the artist who’s individual technique and subject defines their distinct character.”
A brilliant idea, which is sure to have the fashion world raving while simultaneously seething with envy in that they didn’t think of it first!





woensdag 3 augustus 2011

BOEKLAMPEN




Atlaslamp

Boeklampen, een tweede leven voor gelezen boeken.
De boeken voor zijn Boeklampen vindt Michael Bom
op straat of in tweedehands winkels. Ieder ontwerp is
dus anders.
Bom ziet zijn boeklampen als "mobiele architectonische
bouwwerken".
Door toevoeging van licht worden de gelaagheid en de doorschijnendheid van de paginas tot leven gewekt.









maandag 1 augustus 2011

Boekjes in luciferdoosjes

MatchBoox zijn handgemaakte boeken in luciferdoosjes die lezers en verzamelaars verrassen. Prachtige illustraties met originele teksten van de beste auteurs. Gemaakt vanuit een passie voor boeken, om schoonheid door te geven.  We blijven uitbreiden met bekende auteurs als Cees Nooteboom, Susan Smit, Saskia Noort, Kluun, Gerrit Komrij, Marion Pauw, Daphne Deckers, Frits Barend, Yasmine Allas, Wieteke van Dort, Annemarie Oster, Thomas Rosenboom, Jan Siebelink, Tommy Wieringa, Yvonne Kroonenberg, Rosita Steenbeek, Stine Jensen, Manon Uphoff, Kristien Hemmerechts en Adriaan van Dis. Ook verrassen wij met bijzondere projecten. Zo neemt astronaut André Kuipers, tijdens zijn missie in december, zijn eigen MatchBoox Viridis mee de ruimte in naar ruimtestation ISS.  Zie verder:  http://www.matchboox.cm/ 

 

donderdag 21 juli 2011

POP UP!

Deze zomer wijden twee musea zich aan het spectaculaire pop up boek.
In het Haagse Museum Meermanno vindt de tentoonstelling "Pop up! Bijzondere en beweegbare boeken" plaats waarin vooral oude en zeldzame beweegbare boeken en hedendaagse kunstenaarsboeken te zien zijn. Het Veluws Museum Nairac in Barneveld toont met "Pop up! Het boek uit de band gesprongen" vooral de populaire pop up boeken uit de twintigste eeuw. Niet eerder is in Nederland zo’n breed overzicht gegeven van de pop ups en de beweegbare boeken die door hun kwetsbaarheid niet vaak getoond kunnen worden.
Pop up! Bijzondere en beweegbare boeken in Museum Meermanno | Huis van het boek, 9 juli t/m 23 oktober 2011 in museum Nairac 4 juni t/m 5 november 2011.

                 

woensdag 20 juli 2011

“This miniature book contains a complete overview of Irma Boom’s oeuvre, with commentary and more than 450 full colour illustrations in 704 pages with printed edges … Boom is known for making tiny models of all her books, which proved inspiration for this tiny book.”Typotheque

dinsdag 19 juli 2011

TEXTIELBIENALE 2011

Van 7 juni tot en met 11 september 2011 wordt in het MuseuRijswijk voor de tweede maal de Rijswijk Textiel Biënnale georganiseerd.
Beperkte de eerste textielbiënnale in 2009 zich tot alleen Nederlandse kunstenaars, deze zomer vullen werken van twintig kunstenaars uit vier verschillende werelddelen de museumzalen.
Niets is wat het lijkt. Een prachtig wandkleed weven en daar vervolgens gaten in branden? Boksbeugels en geraamtes van satijn? Voorstellingen geborduurd op porselein? Het is slechts een kleine selectie uit het werk van de twintig kunstenaars die textiel als communicatiemiddel gebruiken. Breien, borduren of haken traditioneel en passé? Vergeet het maar! Deze kunstenaars spelen met dit muffe imago om de beschouwer volledig op het verkeerde been te zetten. Hun werk volgt de actuele ontwikkelingen in de kunst op de voet. Kritisch maar ook met humor worden statements gemaakt over politiek, identiteit, afkomst en sexualiteit.
Op zondag 11 september, de laatste dag van textielbiënnale, wordt van 13-17 uur een grote textielmarkt georganiseerd op het voorplein van het museum en in de Oude Kerk tegenover het museum.





dinsdag 5 juli 2011

ARTHROPODA

ARTHROPODA - Harold Strak
In 2000 maakte de Amsterdamse fotograaf Harold Strak (1959) een studiereis naar India. Op de terugreis nam hij een cocon mee waaruit vijf maanden later een vlinder ontpopte met vleugels met een spanwijdte van zo'n 18 centimeter. Na een paar dagen fladderde het wonderbaarlijke schepseltje zich dood. In dezelfde tijd sloeg Strak in zijn donkere kamer met een rake mep van een tennisracket een bromvlieg in tweeën.
De aanblik van het gekliefde vliegenlijkje, gevoegd bij zijn waarnemingen van de reuzenvlinder, maakte in de fotograaf een fascinatie wakker voor insecten die tot op de dag van vandaag voortduurt. Hij begon de kadavertjes te fotograferen met een reusachtige, zelfgemaakte technische camera.
Arthropoda, geleedpotigen, heet Straks net verschenen fotoboek, met talrijke zwart-witopnamen van, inderdaad geleedpotigen. De meeste zijn afkomstig uit de studio van de fotograaf zelf. Terwijl dode insecten gewoonlijk verdwijnen in de stofzuiger, ontfermde Strak zich over hen om ze voor de lens van zijn camera een vorm van onsterfelijkheid te gunnen. Ze zijn allemaal dood, verkeren in uiteenlopende stadia van verval en wekken - zo tegengesteld aan het onverschillige gemak waarmee we ons doorgaans van hun aanwezigheid verlossen - ontzag en vertedering op.
Ragfijn gedetailleerd zijn de foto's van de beestjes, dramatisch uitgelicht, alle eenzaam in het universum, waar in hun nabijheid slechts als sterren oplichtende stofjes zweven. Vleugels van filigrein, gebroken pootjes van zilverdraad, rompjes van zijde en brekend perkament, onder Straks handen verandert hun nietige stoffelijkheid in poëzie.

maandag 4 juli 2011

Safran Foer publiceert boek vol gaten

Tree of Code
Tree of Codes
Tree of Code Visual Editions
Schrijven is schrappen, luidt het oude adagium. De Amerikaanse auteur Jonathan Safran Foer voert die wijsheid wel erg ver door: zijn nieuwste werk, "Tree of Codes, is ontstaan door stukken uit een ander boek weg te knippen. Wat overblijft is figuurlijk maar vooral letterlijk een fragmentarisch geheel, maar wel een nieuw verhaal.
"Het is geen experiment om te experimenteren", zegt Safran Foer in Vanity Fair. "Ik ben geïnteresseerd in kunst die de lezer in vervoering brengt."
Safran Foer is niet de eerste die zo een boek maakt, maar dan ging het vaak om kunstedities met een beperkte oplage. Dat een bekende schrijver het op zo'n grote schaal uitbrengt, is uniek.
Als brontekst nam Safran Foer een verhalenbundel van de Poolse schrijver Bruno Schulz, 'The Street of Crocodiles'. "Dat boek vond ik altijd prachtig. Daarom voelde ik de drang er iets mee te doen."
De Belgische designer Sara de Bondt ontwierp samen met Safran Foer het binnenwerk van het boek. "Het was een zware klus, omdat je het effect niet kunt zien op je computerscherm. We hebben dus een paar keer het hele het boek uitgeknipt om te kijken of er geen rare dingen gebeurden."
"De eerste keer dat we dat deden was er bijvoorbeeld een gat dat door het hele boek liep. We hebben toen de tekst een beetje verschoven omdat het er vreemd uitzag."
Zelfs toen de tekst eenmaal af was, waren de problemen nog niet voorbij. "We hebben verschillende drukkerijen benaderd, maar bijna niemand wilde het doen omdat het te moeilijk was. Velen vonden het risico te groot, want de kans bestaat dat de pagina gaat scheuren als je er zoveel stukken uithaalt."
Uiteindelijk werd een drukkerij in Brugge gevonden die zich specialiseert in het maken van kunstboeken. "Ze hebben veel ervaring met boeken die niet voor de hand liggen of ingewikkeld zijn om te maken."
Safran Foer wil met het werk de charme van het gedrukte woord benadrukken in deze tijden waarin het elektronische lezen steeds meer terrein verovert. "Ik ben dol op de tastbaarheid van boeken. Ik ben er dol op de rug te kraken, de pagina's te ruiken of er mee in bad te zitten."
Of dat laatste ook gaat lukken, betwijfelt De Bondt. Omdat het boek zo kwetsbaar is, dient de lezer er voorzichtig mee om te gaan. "Het is best wel moeilijk om te lezen, eigenlijk is het meer een sculptuur dan een roman."
Tree of Codes - Jonathan Safran Foer - Visual Editions (import: Van Ditmar) - ISBN: 9780956569219

zondag 1 mei 2011

Amsterdam Art Book Fair

De eerste editie van de Amsterdam Art/Book Fair vindt plaats op 14 & 15 mei 2011 en presenteert een exclusieve en internationale selectie van kunstpublicaties. De Amsterdam Art/Book Fair wil reflecteren op de opkomende praktijken en nieuwe ontwikkelingen in de kunst, door een selectie van 70 uitgeverijen uit 16 landen te laten zien. Er wordt niet alleen gedrukt materiaal gepresenteerd, maar ook digitale media. Dit alles samengesteld door onafhankelijke uitgeverijen en kunstenaars, magazines, instituten, kunstopleidingen en grafisch ontwerpstudio’s.
Ook lezingen door vooraanstaande sprekers, boekenlanceringen, gesprekken met kunstenaars en performances maken deel uit van de Amsterdam Art/Book Fair. Te gast zijn onder meer Kenneth Goldsmith, Metahaven, Clive Phillpot en Mathieu Copeland. Verschillende unieke gecureerde collecties van publicaties en beperkte uitgaven worden te koop aangeboden. Op de ‘Black Market’, een ontmoetingsplaats voor kunstenaars, ontwerpers en verzamelaars, kunt u terecht voor een ruilmarkt, signeersessies, informele ontmoetingen en gesprekken.
De Amsterdam Art/Book Fair wordt georganiseerd door curator en kunstenares Delphine Bedel en Yannick Bouillis, eigenaar van Shashin art bookshop en de oprichter van de succesvolle fotoboekenbeurs Offprint in Parijs. De Amsterdam Art/Book Fair vindt plaats in de Brakke Grond en vormt een centrale ontmoetingsplek tijdens de Amsterdamse kunstweek. http://www.amsterdamartboorfair.com/