donderdag 21 juli 2011

POP UP!

Deze zomer wijden twee musea zich aan het spectaculaire pop up boek.
In het Haagse Museum Meermanno vindt de tentoonstelling "Pop up! Bijzondere en beweegbare boeken" plaats waarin vooral oude en zeldzame beweegbare boeken en hedendaagse kunstenaarsboeken te zien zijn. Het Veluws Museum Nairac in Barneveld toont met "Pop up! Het boek uit de band gesprongen" vooral de populaire pop up boeken uit de twintigste eeuw. Niet eerder is in Nederland zo’n breed overzicht gegeven van de pop ups en de beweegbare boeken die door hun kwetsbaarheid niet vaak getoond kunnen worden.
Pop up! Bijzondere en beweegbare boeken in Museum Meermanno | Huis van het boek, 9 juli t/m 23 oktober 2011 in museum Nairac 4 juni t/m 5 november 2011.

                 

woensdag 20 juli 2011

“This miniature book contains a complete overview of Irma Boom’s oeuvre, with commentary and more than 450 full colour illustrations in 704 pages with printed edges … Boom is known for making tiny models of all her books, which proved inspiration for this tiny book.”Typotheque

dinsdag 19 juli 2011

TEXTIELBIENALE 2011

Van 7 juni tot en met 11 september 2011 wordt in het MuseuRijswijk voor de tweede maal de Rijswijk Textiel Biënnale georganiseerd.
Beperkte de eerste textielbiënnale in 2009 zich tot alleen Nederlandse kunstenaars, deze zomer vullen werken van twintig kunstenaars uit vier verschillende werelddelen de museumzalen.
Niets is wat het lijkt. Een prachtig wandkleed weven en daar vervolgens gaten in branden? Boksbeugels en geraamtes van satijn? Voorstellingen geborduurd op porselein? Het is slechts een kleine selectie uit het werk van de twintig kunstenaars die textiel als communicatiemiddel gebruiken. Breien, borduren of haken traditioneel en passé? Vergeet het maar! Deze kunstenaars spelen met dit muffe imago om de beschouwer volledig op het verkeerde been te zetten. Hun werk volgt de actuele ontwikkelingen in de kunst op de voet. Kritisch maar ook met humor worden statements gemaakt over politiek, identiteit, afkomst en sexualiteit.
Op zondag 11 september, de laatste dag van textielbiënnale, wordt van 13-17 uur een grote textielmarkt georganiseerd op het voorplein van het museum en in de Oude Kerk tegenover het museum.





dinsdag 5 juli 2011

ARTHROPODA

ARTHROPODA - Harold Strak
In 2000 maakte de Amsterdamse fotograaf Harold Strak (1959) een studiereis naar India. Op de terugreis nam hij een cocon mee waaruit vijf maanden later een vlinder ontpopte met vleugels met een spanwijdte van zo'n 18 centimeter. Na een paar dagen fladderde het wonderbaarlijke schepseltje zich dood. In dezelfde tijd sloeg Strak in zijn donkere kamer met een rake mep van een tennisracket een bromvlieg in tweeën.
De aanblik van het gekliefde vliegenlijkje, gevoegd bij zijn waarnemingen van de reuzenvlinder, maakte in de fotograaf een fascinatie wakker voor insecten die tot op de dag van vandaag voortduurt. Hij begon de kadavertjes te fotograferen met een reusachtige, zelfgemaakte technische camera.
Arthropoda, geleedpotigen, heet Straks net verschenen fotoboek, met talrijke zwart-witopnamen van, inderdaad geleedpotigen. De meeste zijn afkomstig uit de studio van de fotograaf zelf. Terwijl dode insecten gewoonlijk verdwijnen in de stofzuiger, ontfermde Strak zich over hen om ze voor de lens van zijn camera een vorm van onsterfelijkheid te gunnen. Ze zijn allemaal dood, verkeren in uiteenlopende stadia van verval en wekken - zo tegengesteld aan het onverschillige gemak waarmee we ons doorgaans van hun aanwezigheid verlossen - ontzag en vertedering op.
Ragfijn gedetailleerd zijn de foto's van de beestjes, dramatisch uitgelicht, alle eenzaam in het universum, waar in hun nabijheid slechts als sterren oplichtende stofjes zweven. Vleugels van filigrein, gebroken pootjes van zilverdraad, rompjes van zijde en brekend perkament, onder Straks handen verandert hun nietige stoffelijkheid in poëzie.

maandag 4 juli 2011

Safran Foer publiceert boek vol gaten

Tree of Code
Tree of Codes
Tree of Code Visual Editions
Schrijven is schrappen, luidt het oude adagium. De Amerikaanse auteur Jonathan Safran Foer voert die wijsheid wel erg ver door: zijn nieuwste werk, "Tree of Codes, is ontstaan door stukken uit een ander boek weg te knippen. Wat overblijft is figuurlijk maar vooral letterlijk een fragmentarisch geheel, maar wel een nieuw verhaal.
"Het is geen experiment om te experimenteren", zegt Safran Foer in Vanity Fair. "Ik ben geïnteresseerd in kunst die de lezer in vervoering brengt."
Safran Foer is niet de eerste die zo een boek maakt, maar dan ging het vaak om kunstedities met een beperkte oplage. Dat een bekende schrijver het op zo'n grote schaal uitbrengt, is uniek.
Als brontekst nam Safran Foer een verhalenbundel van de Poolse schrijver Bruno Schulz, 'The Street of Crocodiles'. "Dat boek vond ik altijd prachtig. Daarom voelde ik de drang er iets mee te doen."
De Belgische designer Sara de Bondt ontwierp samen met Safran Foer het binnenwerk van het boek. "Het was een zware klus, omdat je het effect niet kunt zien op je computerscherm. We hebben dus een paar keer het hele het boek uitgeknipt om te kijken of er geen rare dingen gebeurden."
"De eerste keer dat we dat deden was er bijvoorbeeld een gat dat door het hele boek liep. We hebben toen de tekst een beetje verschoven omdat het er vreemd uitzag."
Zelfs toen de tekst eenmaal af was, waren de problemen nog niet voorbij. "We hebben verschillende drukkerijen benaderd, maar bijna niemand wilde het doen omdat het te moeilijk was. Velen vonden het risico te groot, want de kans bestaat dat de pagina gaat scheuren als je er zoveel stukken uithaalt."
Uiteindelijk werd een drukkerij in Brugge gevonden die zich specialiseert in het maken van kunstboeken. "Ze hebben veel ervaring met boeken die niet voor de hand liggen of ingewikkeld zijn om te maken."
Safran Foer wil met het werk de charme van het gedrukte woord benadrukken in deze tijden waarin het elektronische lezen steeds meer terrein verovert. "Ik ben dol op de tastbaarheid van boeken. Ik ben er dol op de rug te kraken, de pagina's te ruiken of er mee in bad te zitten."
Of dat laatste ook gaat lukken, betwijfelt De Bondt. Omdat het boek zo kwetsbaar is, dient de lezer er voorzichtig mee om te gaan. "Het is best wel moeilijk om te lezen, eigenlijk is het meer een sculptuur dan een roman."
Tree of Codes - Jonathan Safran Foer - Visual Editions (import: Van Ditmar) - ISBN: 9780956569219